Bölümler P-Y Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi

Hiperbarik oksijen tedavisi, kapalı bir basınç odası içinde saf oksijen solunması şeklinde uygulanan bir tedavidir. Hiperbarik oksijen tedavisi kısaca HBOT olarak da bilinmektedir. HBOT ile tedavi edilen hastalıklar arasında, diyabet, kemik enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, yanık ve radyoterapi yani ışın tedavisi sonucu ortaya çıkan yaralar gibi iyileşmek için oksijene ihtiyaç duyulan hastalıklar yer almaktadır. Ayrıca ani işitme kayıpları, göz damarlarında tıkanıklığa bağlı gelişen ani görme kayıpları, dalış sırasında hızlı basınç değişimi sonucu gelişen ve vurgun olarak da bilinen dekompresyon hastalığı gibi birçok hastalıkta da hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmaktadır.

Tedavi süresi ve seans sayısı hastanın özelliklerine ve mevcut olan hastalığa göre değişmektedir. Tedavi süresince basınç odalarında, hava basıncı normal hava basıncının yaklaşık olarak 2.5 katına çıkarılır ve yüksek basınç altında saf oksijen solunur. Bu koşullar altında, kanda çözünen oksijen miktarı artar. Çözünmüş olan oksijen bağımsız olduğundan yüksek basınç altında uzun mesafeler kat edebilir ve vücudun dört bir yanına taşınır. Bu durum, bakterilerle mücadele etmemizi kolaylaştırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ödemi azaltır, hava ve gaz kabarcıklarını küçülterek vücudumuzdan uzaklaştırılmalarını sağlar. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi  yeni damarların gelişmesini ve vücut savunmasında görev alan hücreleri de destekler.

Hiperbarik oksijen tedavisi uygulama şekli ve etki mekanizması açısından ozon tedavisinden oldukça farklı olmakla birlikte, bazı hastalıkların tedavisinde her iki tedavi yöntemi de uygulanabilmektedir. Ozon tedavisi serbest oksijen türevleri ve lipid türevleri üzerinden etki gösterirken, hiperbarik oksijen tedavisi özellikle doku ve hücrelerde oksijen seviyesini çok yüksek değerlere ulaştırmaktadır. Hiperbarik oksijen, ozon tedavisinden farklı olarak kan yolu ile değil, solunum yolu ile uygulanmaktadır. Basınç altında uygulanan bir tedavi yöntemi olduğundan bazı hastalıklarda dokularda gaz kabarcıklarını küçülterek de iyileşmeye katkı sağlamaktadır.

Koç Üniversitesi Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, tek kişilik basınç odalarıyla hastalara özel ve konforlu bir tedavi ortamı sunar.

Bölüm Doktorları