Omuz Askı Kullanımı


omuz1.png

 

Omuz askısını neden kullanıyoruz?

Omuz askısını yaralanma ya da cerrahiden sonra ağrı ve inflamasyonu azaltmak, doku iyileşmesine zaman tanımak amacıyla hareketlerinizi kısıtlamak ve kolunuzu desteklemek için kullanıyoruz.

 

Omuz askısını ne kadar süre kullanıyoruz?

Askınızı ortalama 4-6 hafta boyunca gündüz ve gece kullanmanız istenmektedir. Omzunuzdaki problemin şekline göre doktorunuz daha kısa ya da daha uzun süre takmanızı isteyebilir.
 

omuz2.png

Omuz askısını takarken nelere dikkat etmeliyiz?

Omuz askısı, ameliyatınızdan hemen sonra ameliyathanede cerrahınız tarafından size uygun şekilde ayarlanarak takılmaktadır. Askı boyu bir kez ayarlandıktan sonra takıp çıkarma işlemleri sırasında boyun ve bel ayarı velkrolarını kullanmayın, sadece klipsleri kullanın. Askıyı takarken kolunuz ve omzunuz rahat pozisyonda, bedeniniz hafif öne eğik olmalıdır. Askıyı, boyun ve bel velkrolarının cilde temas etmemesi için velkroları dış tarafta kalacak şekilde konumlandırın. Sağlam kolunuz ile askıyı yastık kısmından desteklerken, ameliyatlı taraftaki dirsek ve ön kolunuzu askının cebine yerleştirin. Dirseğinizi, askı cebinin arka kısmına tam oturtun. Boyun yastıkçığını uygun şekilde yerleştirin ve boyun klipsini kapatın. (Cerrahınız tarafından size uygun ayarlanan boyun bandı uzunluğunda, boynunuzda kolunuzun ağırlığını hissediyor olmalısınız.) Ön kol üzerindeki velkroları kapatarak dirseğinizi ve ön kolunuzu askı cebi içinde sabitleyin, bel klipsini kapatın. Yastık, omzunuzun hafif yana açık pozisyonda durmasını sağlar, ön kolunuzla bedeniniz arasında durmalıdır. Yastık, bedeninizin tam yanında veya gerisinde değil, hafifçe önünde durmalıdır. Kolunuzla yastığı sıkıştırmayın, kolunuzun serbest şekilde durmasına özen gösterin. Omuz askısı ayarlarında değişiklik yapmak gerekirse; eliniz dirseğinizden hafifçe yüksekte olacak şekilde, boyun klipsini kapattıktan sonra boyun bandının uzunluğunu ayarlayarak boyun velkrosunu sabitleyin. Bel kuşağı uzunluğunu da rahat ettiğiniz şekilde ayarlayarak bel velkrosunu sabitleyin.


Omuz askısını çıkarırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Bel ve boyun velkrolarını kullanmadan klipsleri açarak askınızı çıkarın.
  • Bel klipsini açın, baş parmak ve ön kol velkrolarını açın. Boyun klipsini de açarak ameliyat olmayan kolunuzun desteğiyle vücudunuzu hafif öne eğerek askınızı çıkarın.

"Askıyı takarken ve çıkarırken omuz, sırt ve boyun kaslarınızın olabildiğince gevşek olmasına çalışın, bu gevşeme ağrı duymanızı engeller."

 

Omuz askısını gün içinde ne zaman çıkarabiliriz?

Omuz askınızı, yemek yemek, yazı yazmak, bilgisayar kullanmak gibi masa üzeri aktiviteler sırasında ve giyinip soyunurken, ellerinizi ve yüzünüzü yıkarken veya duş alırken çıkarabilirsiniz.

omuz3.png

Gün içinde istirahatteyken kolunuzun çevresini yastıkla destekleyerek askınızı çıkarabilirsiniz.

 

Duş/banyo sırasında nelere dikkat etmeliyiz?

Cerrahınız izin verdiği zaman, omuz askısını çıkarıp ameliyat yerini su geçirmeyen bantlarla kapatın. Yıkanma sırasında oturarak kolunuzu masaya yerleştirebilir veya ayakta kolunuzu yavaşça sarkıtarak duş alabilirsiniz. Ameliyatlı kolunuzu duş sırasında gövdeden 40-50*den fazla ayırmamaya dikkat edin ve kolunuzu baş seviyenizden yukarıya çıkarmayın.

 

Giyinip soyunurken nelere dikkat etmeliyiz?

Üstünüzü giyinirken önce ameliyatlı kolunuzu, daha sonra sağlam kolunuzu kıyafete geçirmelisiniz. Üstünüzü çıkarırken ise tam tersi olarak önce sağlam kolunuzu çıkarmalı daha sonra ameliyatlı kolunuzu yavaşça çıkarmalısınız. Önden açılan ve iliklenen giysileri tercih etmelisiniz.

 

Omuz askısı kullandığınız dönemdeki egzersizler

Askı kullandığınız dönemde yapmanız gereken egzersizler, FTR hekiminizin önerisi doğrultusunda fizyoterapistiniz tarafından size yatışınız sırasında öğretilecektir. Ameliyat sonrası eliniz henüz ağrı kontrolü amacıyla yapılan uyuşukluğun etkisinde ise, hareketleri destekli olarak (diğer elinizin veya fizyoterapistinizin yardımı ile), uyuşukluk geçtikten sonra ise desteksiz olarak yapmanız gereklidir.


Askı içindeki egzersizler

Askı içinde iken parmaklarınızı ve el bileğinizi şekilde gösterildiği gibi hareket ettirin. (Aktif eklem hareket açıklığı egzersizleri) (10 tekrar günde 5 kez)

omuz5.PNG6omuz5.PNG
 
Askı içinde iken omuzlarınızı kulaklarınıza doğru yavaşça kaldırın ve yavaşça indirin. (10 tekrar günde 5 kez)

omuz7.jpg

Askı içinde iken kürek kemiklerinizi sıkıştırın, 5 saniye bekleyin ve yavaşça bırakın.
(10 tekrar günde 5 kez)

omuz8.jpg
 
Askı içinde karşı dizinize doğru gövdenizle eğilin ve geriye doğru esneyin. (10 tekrar günde 5 kez)

omuz9.jpg

omuz10.jpg


Askı içinde öne hamle hareketi yapın. (10 tekrar günde 5 kez) hekiminiz tarafından uygun görülürse

omuz11.jpg

Omzunuz askı içinde iken tempolu yürüyüş ve sabit bisiklet gibi tüm vücut çalıştırıcı egzersizleri yapabilirsiniz.

 

Omzunuzu askıdan çıkararak yapılacak egzersizler

Parmaklar, el bileği ve dirseğinizi şekilde gösterildiği gibi hareket ettirin. (Aktif eklem hareket açıklığı egzersizleri)

omuz12.jpg