Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü eklemlerde (omuz, dirsek, el bileği, el, kalça, diz ve ayak bileği eklemi) ve omurgada doğuştan ya da sonradan (yaşlanma, spor yaralanmaları ve travma) meydana gelen hareket kısıtlılığı, ağrı, uzuvlarda şekil bozukluğu ve kısalık, çocuklarda ve erişkinlerde görülebilen kas-iskelet sisteminin tümörleri ve enfeksiyonları, yürüyüş bozukluğu ve duruş bozukluğuyla ilgili tanı ve tedavilerle ilgilenir. Bölümümüz, bu bölgeleri kapsayan tüm travmalar ve çocuk yaş grubunda ortaya çıkan tüm kas ve iskelet sistemi hastalıklarını da kapsar. Damar tıkanıklığı, enfeksiyon, kronik yara sonucu ortaya çıkan ayak problemlerinin tanı ve tedavisinde de ortopedi ve travmatoloji bilim dalı, diğer branşlarla işbirliği içinde çalışıyor.
Ortopedi ve travmatoloji ile ilgili yukarıda sözü edilen tüm sorunlara yönelik sağlık hizmeti vermek amacıyla 2014’te kurulan Koç Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, Türkiye’nin önde gelen üniversite hastaneleriyle farklı kurumların deneyim ve görgüsünü aynı çatı altında bir araya getiriyor. Yola çıktığı andan itibaren el cerrahisi ve mikro cerrahi birimi ile kol kola ilerleyen kliniğimiz, kısa sürede hekim kadrosunu 3 katına çıkararak ortopedi ve travmatolojinin her alanında kanaat önderi niteliğinde hekimlerin liderliğinde özel dal ekipleri kurdu.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümümüzde alanın altında yer alan tüm spesifik alt dallar eksiksiz olarak temsil ediliyor ve hastalarımıza modern yöntemler doğrultusunda hizmet sunuluyor.
Ayrıca, ameliyat sonrası rehabilitasyon süreçleri Fizik Tedavi Bölümü ile beraber oluşturulan protokoller çerçevesinde ve sıkı iletişim içerisinde devam ettiriliyor ve tüm tedavi süreci hastalarımıza özel tasarlanıyor.
FSHD (fasiyoskapulohumeral musküler distrofi) Hastalarına Özel Klinik
FSHD Hastalığı Nedir?
Fasiyoskapulohumeral musküler distrofi (FSHD) hastalarda yüz, omuz ve skapula çevresi (kürek kemiği), omurga çevresi, karın ve bacaklarda güçsüzlük ile seyreden kalıtsal bir hastalık. Bu hastalığın karakteristik özelliklerinden biri skapula stabilizasyonunda sorumlu kasları etkileyerek kanat skapula olarak isimlendirilen klinik duruma neden olması. İleri derecede kanatlanan skapula, omuz ekleminin hareketlerini etkiliyor ve kolun kalkmasına engel oluyor.
FSHD Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bölümümüz, FSHD hastaları üzerine uzmanlaşmış bir klinik olarak hizmet veriyor. Koç Üniversitesi Hastanesi Kas Hastalıkları Merkezi çatısı altında Nöroloji, Tıbbi ve Moleküler Genetik Anabilim Dalları ile ortak çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz skapula stabilizasyonu tekniği ile bugün dünyadaki sayılı merkezlerin arasındayız.
Koç Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı sayfamızı ziyaret ederek daha detaylı bilgi alabilir, güncel etkinliklerimizi ve araştırma projelerini takip etmek için web sitemizi (
http://ortho.ku.edu.tr ) ziyaret edebilirsiniz.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Alt Servisler
- El cerrahisi ve mikrocerrahi ünitesi (Yandal)
- Omuz ve dirsek cerrahisi birimi
- Omurga cerrahisi
- Kemik ve yumuşak doku tümörleri cerrahisi (onkoloji)
- Artroplasti (Protez cerrahisi)
- Spor yaralanmaları ve cerrahisi
- Pediatrik ortopedi