Koç Üniversitesi Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı doktorunuzla yapacağınız düzenli görüşmelerinizde sağlıklı sigara bırakma yöntemleri konusunda bilgi alabilirsiniz.


Sigara Bırakma Süreci

Sigara bırakma sürecinde yaşadığınız sorunlarla ilgili yardım alabilirsiniz. Bu süreci zorlaştıran yoksunluk belirtilerini en aza indirmek amacıyla motivasyonunuzun artması ve davranışlarınızla ilgili düzenlenmelere ilişkin önerilerin yanında doktorunuzun tavsiye edeceği ilaç desteklerinden de faydalanabilirsiniz.
Sigara bırakma sürecinde kilo almak gibi çekinceleriniz varsa bu süreçte Beslenme ve Diyet Uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu süreçte sigarayı bırakmanın zorlukları ile başa çıkmak için psikolojik destek de alabilirsiniz.

Asla sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, bu sizi olumsuz etkiler. Başaracağınıza inanın, kararlı olun.

SIK SORULAN SORULAR

Nikotin çok güçlü bir psikolojik uyarıcı ajandır. Öyle ki bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından eroin, kokain ve alkolden güçlüdür. Sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden biri tek bir sigarayla bağımlı hale gelmektedir.
 
Sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye içinde yanaktan emilen nikotin beyne ulaşır ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu hormonlar zevk alma, gevşeme, konsantrasyon artması gibi ödül benzeri değişiklikler yaratarak nikotin isteğini kamçılar. Bu etkilere karşı zamanla tolerans geliştiğinden içtiğiniz sigaranın sayısı giderek artar. Artık vücudunuz bu maddeyi gerek olmadığı halde almak zorundadır. Eksikliğinde hissedilen sinirlilik, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, iştah artışı, depresyon gibi duyguları iradenizle yönetmenizde güçlükler yaşanabilir.
 
Sigara Bırakma Polikliniğimizden alabileceğiniz yardım ile bunların üstesinden daha rahat gelmeniz mümkündür.
 
Sigarayı bıraktıktan sonraki 20. dakikada kalp hızı ve tansiyon normalleşir. İlk günde kalp krizi riski azalır, 2 gün sonra tat ve koku duyusu artar, 2. haftada kan dolaşımı düzelir, 3. ayda akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Bir yıl sonra kalp hastalığı riski, 10. yılda akciğer kanseri riski yarıya iner ve 15. yılda kalp hastalığı riski, içmeyenlerle eşitlenir.
 
İlk 3 hafta nikotin yoksunluğuyla ilgili şikayetleri en yoğun hissedeceğiniz dönemdir. Yoksunluk belirtilerinden en sık görülenler huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik, kabızlık, konsantrasyon bozukluğudur. Sigarayı bırakan her 3 kişiden 2’sinde bu belirtiler görülür. Sigara bırakma polikliniğinden verilecek destek (danışmanlık, nikotin yerine koyma tedavisi ve ilaç tedavisi) sayesinde bu şikayetleriniz azalacak ve bırakma sürecinde konforunuz artacaktır. Bu şekilde sigarayı bırakmak sizin için daha kolay hale gelecektir.

Sigara bırakma sürecinde zorluk yaşamanız çok doğal, lütfen umutsuzluğa kapılmayın ve denemeye devam edin. Zorlandığınız konularda “Sigara Bırakma Polikliniğimiz” aracılığıyla yardım alabilirsiniz.
 
Sigara endüstrisinin yeni ürünleri olan elektronik sigara ve ısınan ama yanmayan IQOS ürünleri ana hedefin gençler olduğu yeni pazarlama araçları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sağlığa zararlı olduğu kanıtlanan tütün ürünlerine yönelik bağımlılığın "daha az zararlı" mesajıyla sürmesi için kullanılan bu ürünler dikkat çekiyor. Bu ürünler sigarayı bırakmak için bir alternatif olarak düşünülmemelidir. Elektronik sigaranın da içeriğinde kanserojen ve uçucu organik bileşenleri barındıran, sigara içmenin görüntü ve davranışını taklit ederek bağımlılık yapan bir ürün olduğunu unutmamalısınız!