Acil Servis Nedir?

Acil Servis bölümü, beklenmeyen tıbbi durumları, acil sağlık sorunlarını ve ciddi yaralanmaları tedavi etmek için tasarlanmış bir bölümdür. Acil servis, genellikle acil servis bölümü" veya "acil servis odası" olarak adlandırılır ve hastanenin 24 saat açık olan kısmını oluşturur. Acil servis bölümü, hastaların aciliyetine göre sıralandığı bir triyaj süreci kullanır. Bu süreç, hastaların durumlarını hızlı bir şekilde değerlendirmek ve en acil müdahaleyi gerektirenleri öncelikli olarak tedavi etmek için tasarlanmıştır. Bu triyaj sürecinde kullanılan renkler yeşil, sarı ve kırmızıdır:
  • Yeşil Alan: Yeşil alana, acil olmayan veya daha az ciddi durumları olan hastalar yönlendirilir. Bunlar genellikle hafif yaralanmalar, hafif hastalıklar veya birinci basamak veya ayaktan tedavi ile yönetilebilecek vakalardır. Yeşil alandaki hastalar, diğer kategorilere göre acil olmadıkları için daha uzun bekleme sürelerine sahip olabilirler.
  • Sarı Alan: Sarı alan, hemen hayati tehlike oluşturmayan ancak hızlı tıbbi müdahale gerektiren orta derecede ciddi durumlar için ayrılmıştır. Örnekler arasında şiddetli ağrı, orta derecede yaralanmalar veya makul bir süre içinde değerlendirilip tedavi edilmesi gereken kötüleşen tıbbi durumlar bulunabilir.
  • Kırmızı Alan: Kırmızı alan, hemen tıbbi müdahale gerektiren kritik veya yaşamı tehdit eden durumlar için ayrılmıştır. Bu, ciddi travmalar, kalp krizi, inme veya acil tıbbi müdahale gerektiren diğer durumları içerebilir.

Acil Servis, çeşitli acil durumları etkili bir şekilde ele almak için eğitilmiş birçok disiplinli sağlık uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından çalıştırılır. Bir acil servis ekibi, doktorlar, hemşireler, teknisyenler ve diğer sağlık uzmanlarından oluşur. Bu ekip, hızlı ve etkili tıbbi müdahalelerle hastaları teşhis etmek, stabilize etmek ve tedavi etmek için özel ekipman ve kaynaklar kullanır.

Acil Serviste Hangi Durumlar İçin Hizmet Verilmektedir?

Acil Servis bölümü, derhal tıbbi müdahale gerektiren çeşitli acil durumlar için hizmet sağlar. Bu durumlar, kesikler, yanıklar, kırıklar ve spor yaralanmaları gibi travmatik yaralanmaları içerir. Hızlı değerlendirme ve tedavinin komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi teşvik etmek için hayati önem taşıyan bu tarz durumlarla acil servis bölümü ilgilenir. Evde, yolda veya işyerinde meydana gelen kazalar, genellikle bireyleri acil bakım için acil servise yönlendirir. Acil Servis, düşmelerden ve motorlu araç kazalarından endüstriyel kazalara kadar, travmatik olayları ele almak, hastaları stabilize etmek ve tedavi etmek için zamanında müdahaleler sunmak için donatılmıştır. Apandisit, akut karın ağrısı veya bağırsak tıkanıklığı gibi akut cerrahi acil durumlar da bireyleri acil tıbbi bakım aramaya yönlendirir. Bu durumlar, semptomları hafifletmek ve ciddi komplikasyonları önlemek için hızlı teşhis ve birçok durumda cerrahi müdahale gerektirir.

Acil Serviste Hangi Hastalıklara Müdahale Edilir?

Acil servis bölümünde, hafif hastalıklardan yaşamı tehdit eden acil durumlara kadar birçok tıbbi durum tedavi edilir. Acil servis bölümünde yaygın olarak yönetilen hastalık ve durum türlerinin detaylı bir genel bakışı şöyle sıralanabilir:
  • Travma ve Yaralanmalar: Acil serviste, kesikler, yanıklar, kırıklar, çıkıklar ve kafa travmaları da dahil olmak üzere çeşitli travma ve yaralanma türlerini ele alacak şekilde donatılmıştır. Komplikasyonların önlenmesi ve iyileşmenin teşvik edilmesi için hızlı değerlendirme ve tedavi önemlidir.
  • Kardiyovasküler Acil Durumlar: Kalp krizleri (miyokard enfarktüsü), istikrarsız anjina, aritmiler ve kalp yetmezliği gibi durumlar acil serviste derhal tıbbi müdahale gerektirir. Hızlı müdahale, kalbe verilen zararın en aza indirilmesine ve sonuçların iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Solunum Acil Durumlar: Astım atağı, pnömoni, pulmoner emboli ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gibi akut solunum durumları acil serviste yönetilir. Müdahaleler, oksijen tedavisi, bronkodilatörler ve ventilasyon desteği içerebilir.
  • Nörolojik Acil Durumlar: İnme, nöbetler, travmatik beyin yaralanmaları ve subaraknoid kanama belirtileri gösteren şiddetli baş ağrıları gibi nörolojik acil durumlar, sıkça acil serviste görülür. Daha fazla nörolojik hasarı önlemek için zamanında değerlendirme ve müdahale önemlidir.
  • Gastrointestinal Acil Durumlar: Gastrointestinal kanama, akut pankreatit, bağırsak tıkanıklığı ve apandisit gibi durumlar, acil değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlardır. Tanısal görüntüleme ve bazen cerrahi müdahale gerekli olabilir.
  • Enfeksiyon Hastalıkları: Şiddetli enfeksiyonlar, sepsis, idrar yolu enfeksiyonları ve deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, acil serviste yönetilen enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Enfeksiyonun kontrol altına alınması için zamanında antibiyotik veya antiviral tedavinin başlatılması önemlidir.
  • Endokrin Acil Durumlar: Diyabetik ketoasidoz (DKA), hipertrigliseridemik hiperosmolar durum (HHS), adrenal krizler ve tiroid fırtınası, hastanın durumunu stabilize etmek için acil serviste müdahale gerektiren endokrin acil durum örnekleridir.
  • Psikiyatrik Acil Durumlar: Akut psikiyatrik krizler, intihar düşünceleri, şiddetli depresyon veya psikoz yaşayan bireyler, değerlendirme ve kriz müdahalesi için acil servise başvurabilir. Zihinsel sağlık uzmanları ile iş birliği gereklidir.
  • Obstetrik ve Jinekolojik Acil Durumlar: Gebelik komplikasyonları, ektopik gebelik, düşük ve preeklampsi gibi hamilelikle ilgili sorunlar, ayrıca over torsiyonu veya pelvik iltihabi hastalık gibi jinekolojik acil durumlar da acil bakım gerektirebilir.
  • Pediatrik Acil Durumlar: Solunum yolu enfeksiyonları, ateşli nöbetler, dehidrasyon ve çocuklarda alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli pediatrik acil durumlar, acil serviste tedavi edilir. Uzman bakım sağlamak için özel pediatrik ekipman ve protokoller kullanılabilir.

Acil Servise Ne Zaman Başvurmalıyım?

Aşağıdaki durumları yaşarsanız acil servise başvurmayı düşünebilirsiniz:
  • Siz veya bir başkası göğüs ağrısı, rahatsızlık, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtiler veya vücudun bir tarafında ani uyuşma, güçsüzlük, özellikle konuşma güçlüğü veya konuşmayı veya konuşulanı anlama zorluğu gibi belirtiler yaşarsa acil servise başvurmalıdır. Ayrıca şiddetli alerjik reaksiyonlar, nefes alma zorluğu, yüzün veya boğazın şişmesi, kurdeşen gibi belirtiler yaşıyorsa veya büyük kaza veya düşmelerden kaynaklanan ciddi travma yaşıyorsanız,
  • Reçetesiz ilaçlarla geçmeyen şiddetli ağrı, nefes alma zorluğu, ani veya şiddetli baş ağrıları, vücudun bir tarafında ani zayıflık veya uyuşma, durmayan önemli kanama veya hızla kötüleşen herhangi bir başka belirti varsa,
  • Birkaç dakika boyunca bası uygulamaya rağmen durmayan derin bir yara veya kan tükürme, kusma veya dışkıda kan gibi kanama belirtileri varsa,
  • Baş dönmesi, güçsüzlük, hızlı kalp atışı, idrar miktarında azalma veya aşırı susuzluk gibi şiddetli susuzluk belirtileri yaşıyorsanız, özellikle bunlar kusma veya ishal ile birlikteyse,
  • Ani bir karışıklık, yön kaybı, konuşma veya konuşulanı anlama zorluğu veya bilinç kaybı yaşıyorsanız veya bir yakınınızda bu tür belirtiler varsa,
  • Vücudun büyük bir alanını kaplayan şiddetli yanıklarınız varsa veya yüksek voltajlı bir elektrik çarpmasına maruz kaldıysanız,
  • Kendi kendine zarar verme veya intihar düşünceleriniz varsa veya birinin güvenliği hakkında endişeleriniz varsa,
  • Hamileyseniz ve düzenli kasılmalar, pelvik baskı, bel ağrısı, vajinal kanama, şiddetli baş ağrıları veya gebelikle ilgili diğer endişe verici belirtiler yaşıyorsanız acil servise başvurmalısınız.
ABLOK ABLOK
M.Kat MKat
7/24 7/24
Pazartesi - Cuma Pazartesi - Cuma

SIK SORULAN SORULAR

Acil servise ulaşmak için ülkenizdeki acil numarayı arayabilirsiniz, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde 911, Birleşik Krallık'ta 999 ve Türkiye de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde 112, acil numaradır. Aradığınızda konumunuzu bildirerek, durumu kısaca açıklamalı ve operatörün verdiği talimatları izlemelisiniz. Acil servis, mümkün olan en kısa sürede sizin bulunduğunuz yere uygun yardımı gönderecektir.
Evet, Koç Üniversitesi Hastanesi, büyük acil servislerinin içinde özel çocuk acil servisleri bulundurur. Bu çocuk acil servisleri, pediatrik bakım konusunda özel eğitim almış sağlık çalışanları tarafından işletilir ve çocukların özel ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenmiş kaynaklara sahiptir.
Acil servis bölümünde bekleme süresi, hastaların durumunun ciddiyeti, hasta hacmi, personel düzeyleri ve hastane kaynakları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Bazı hastalar, kritik durumlar için hemen kabul edilebilirken diğerleri özellikle yoğun saatlerde veya durumları daha az acil olduğunda daha uzun bekleme süreleri yaşayabilirler.

Siz de yukarıda bahsedilen durumları yaşarsanız veya çevrenizdeki birinin yaşadığını görürseniz acil yardım ve müdahale için acil servise başvurabilirsiniz.