Kalp ve damar hastalıkları dünyada önde gelen sağlık sorunları arasında olup, ülkemiz, Avrupa ülkeleri içinde kalp ve damar hastalıklarının görülme oranının en yüksek oluğu ülkedir, bu nedenle kardiyoloji bölümü toplum sağlığı açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.
Koç Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü, alanında tecrübeli doktorlardan oluşan geniş kadrosu ile hastalarımıza en iyi hizmeti vermektedir. Bölümümüzde, gelişmiş teknolojik imkanlar hiç ödün verilmeden kullanılmakta , tıbbi gelişmeler yakından izlenmekte, iç ve dış eğim programları ile birlikte yenilikler dinamik bir şekilde uygulanmakta olup, bütün bunlar sayesinde kalite en üst seviyede tutulmaktadır. Kalp damar cerrahisi, doğumsal kalp hastalıkları ve koroner bakım ünitesi bölümleriyle güç birliği sağlanmakta ve böylece hasta odaklı hizmet anlayışı daima bir adım ileriye taşınmaktadır. Kardiyoloji Bölümümüz poliklinik, girişimsel laboratuvar ve girişimsel olmayan tüm testlerin bir arada yerleştiği, kesintisiz hizmet veren bütünlük içindeki yapısıyla dinamik bir şekilde hizmet vermektedir.
Kalp ve Damar Hastalıkları Alt Bölümleri
Girişimsel Olmayan Kardiyoloji Bölümleri
Stres EKG Laboratuvarı
Koşu bandı yardımı ile kalbin stres altında oluşturduğu elektriksel aktivitenin değerlendirilmesi, kalp damar hastalıklarının araştırılmasında kullanılır.
Holter Laboratuvarı
Holter Laboratuvarımızda tansiyon ve ritm holterlerimiz bulunmaktadır. Yirmidört saat veya kırksekiz saat boyunca kan basıncı veya ritm kaydı yapan cihazlarımız tansiyon hastalıkları ve ritm bozukluklarının tanılarında kullanılmaktadır.
Kardiyopulmoner Egzersiz Testi
Egzersiz sırasındaki kalp ve akciğer fonksiyonlarını değerlendiren üst düzey bir tanı testi olan kardiyopulmoner egzersiz testi ile kalp ve akciğerlerin stres altındaki yeterliliği değerlendirmektedir.
Nükleer Kardiyoloji
Kalbin kanlanmasını ve kalp dokusunun canlılığını göstermek için nükleer tıp bölümümüzde gated miyokard perfüzyon sintigrafisi, florodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografisi (fdg-PET) tetkikleri yapılmaktadır.
Ekokardiyografi Laboratuvarı
Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile (ultrason) iç yapısının ve işlevlerinin incelenmesidir. Ekokardiyografi laboratuvarımızda transtorasik ekokardiyografi, transözofageal ekokardiyografi, üç boyutlu ekokardiyografi ve stres ekokardiyografi uygulamaları yapılmaktadır.
Girişimsel Kardiyoloji Bölümleri
Kateter Laboratuvarı
Kalp damarları, kalp kapakları ve kalp ritmi ile ilişkili girişimsel işlemlerin yapıldığı Kateter Laboratuvarımızda; koroner anjiyografi, fraksiyone akım rezervi (FFR) ölçümleri, intravasküler ultrason (IVUS), optik koherens tomografi (OCT), perkütan koroner anjiyoplasti (PKG), koroner ve koroner dışı stent uygulamaları, aterektomi yöntemleri (rotablatör…vb), kateter yolu ile transaortik aort kapak yerleştirilmesi-(TAVI/TAVR), perkütan mitral kapak klipsi (mandal) yerleştirilmesi (Mitraklip) yapılmaktadır.
Elektrofizyoloji Laboratuvarı
Elektrofizyoloji laboratuvarımızda kalp pili uygulamaları (kalıcı kalp pili, implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör [ICD], kardiyak resenkronizasyon tedavisi [KRT] yerleştirilmesi, elektrofizyolojik çalışma, kateter ablasyon yöntemleri uygulanmaktadır.
Kalp ve Damar Hastalıkları Bölümü Alt Servisleri
- EKG (Elektrokardiyografi),
- EKO (Ekokardiyografi),
- Stress/eforlu ekokardiyografi,
- TEE (yemek borusundan yapılan ekokardiyografi),
- Egzersiz testi (Treadmill testi),
- KPET (Kardiyopulmoner egzersiz testi),
- Miyokard perfüzyon sintigrafisi,
- 24-72 saat süreli tansiyon holter,
- 24-72 saat süreli ritim holter,
- Tilt Testi,
- ABI (Ankle brachial index),
Girişimsel Kardiyoloji Bölümü:
- Koroner anjiyografi,
- Pressure wire, FFR ölçümleri - koroner damar içinde basınç ölçümü ile darlığın değerlendirilmesi),
- IVUS (Intravascular ultrasound - koroner damar içindeki darlığın ultrason ile değerlendirilmesi),
- OCT (Optical coherence tomography - koroner damar içindeki darlığın optick kateter ile değerlendirilmesi),
- PTCA (Perkütan koroner anjiyoplasti), Balon işlemi,
- Stent, ilaç salınımlı stent uygulaması,
- Aterektomi yöntemleri (Rotablatör…vs),
- TAVI (Kateter yolu ile aort kapak yerleştirilmesi-TAVR)
- Mitraclip (Mitral kapak için klips (mandal) yerleştirilmesi),
- Kalp pili uygulamaları (Kalp pili, şok pili, kalp yetersizliği için pil, MR uyumlu pil),
- Elektrofizyolojik çalışma,
- Ritim bozuklukları için ablasyon - yakma yöntemleri.