Karın ağrısı şikayetiyle kontrole giden ve Crohn hastalığı tanısı konulan kişilerin sayısı son zamanlarda giderek artıyor!

Karın ağrısı, basit bir yakınma olarak görülen ve genellikle üzerine düşülmeyen rahatsızlıklardan biri. Hekime başvurmaya gerek olmayacak kadar basit görünen, ancak sıklıkla tekrar eden şikayetlerin başında karın ağrısı geliyor. Bu yüzden karın ağrısıyla kendini gösteren birçok hastalık genellikle rutin kontrollerde teşhis edilebiliyor. Crohn hastalığı da çoğunlukla; birçok kişi için sıradanlaşan, karakteristik birer özellik gibi sahiplenilirken görmezden gelinen karın ağrısı yakınmalarıyla ortaya çıkıyor.

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı; ağız, mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak gibi sindirim sistemini oluşturan bölümlerde tutulum gösteren ve bu bölümlerde kalınlaşmaya ve ülserlere sebep olan bir hastalık olarak görülür. Sebep olduğu kalınlaşma, bölgelerde daralmalara yol açabilir. Crohn hastalığı, tutunduğu alanlarda birkaç santim ya da bir metreyi aşan uzunluklarda kendini gösterebilir.

Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar herhangi bir noktada yer edinebilse de sıklıkla kalın bağırsakta ve ince bağırsağın son bölümünde görülür. Bu hastalığın seyri uzun süreli devam edebilir fakat doğru uygulanan tetkiklerle tedavisi de mümkündür.

Crohn hastalığının özellikle aktif dönemlerinde ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. İhmal edilen ağız hijyeni, hastalığın seyrinde ilerlemelere neden olabilir. Bu nedenle Crohn hastalığı yaşayan bireylerin ağız hijyeni konusunda detaylı bir biçimde bilgilendirilmesi ve düzenli aralıklarla hekimler tarafından kontrollerinin sağlanması çok önemlidir.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığı, genellikle kişilerin ergenlik çağında teşhis edilebilir. Crohn hastalığında olası komplikasyonlar ve belirtiler ise;
  • Ateş
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Dışkıda kan
  • Gece terlemeleri
  • İltihaplanma
  • Kabızlık olarak tanımlanabilir.
Bireyler, Crohn hastalığının etki sürecine bağlı olarak beslenme bozuklukları, kilo kaybı, anemi, büyüme ve gelişimde yavaşlama gibi farklı yan etkiler de yaşayabilir.

Crohn Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Crohn hastalığının sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte; genetik ve çevresel faktörler, vücutta var olan bakteri ve virüslerle birlikte yanlış uygulanan beslenme biçimleri hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Crohn hastalığında genetik faktör riski, birinci derece akrabalarda görülmesiyle artış gösterebilir.

Crohn hastalığı ataklarının oluşumunda etkili olan diğer sebeplerden biri de sigara tüketimi olabilir. Crohn hastalığının nedenleri ne olursa olsun, zararlı tüm faktörler bağırsaklardaki iltihap hücrelerinin artmasına yol açabilir. Bu iltihaplı hücrelerdeki artış sonucunda da kişilerin vücudunda ülserler gelişebilir.

Crohn Hastalığı Tanısı Nasıl Koyulur?

Crohn hastalığı şüphesiyle hekimlere başvuran kişilerin ilk olarak fiziki muayenesiyle birlikte aile öyküsü dinlenebilir. Hastalığın seyrine göre laboratuvar testleri, MR, radyoloji ve bilgisayarlı tomografi istenebilir. Hekimler, tanıyı kesinleştirmek amacıyla hastalardan endoskopi ve kolonoskopi yöntemleriyle örnek parça da alabilirler. Uygulanan bu biyopsi ile hastalara kesin tanı konulması kolaylaştırılabilir. Tüm bunlara rağmen Crohn hastalığı teşhisi konulamayan bir hasta ile karşı karşıya kalındığında hekimler, tüm klinik bulguları göz önünde bulundurarak karar verebilirler. 

Crohn Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Crohn hastalığında beslenme, tedavi süreci için ayrı ve önemli bir yer tutar. Her hastanın gıda duyarlılıkları birbirinden farklıdır fakat genel olarak Crohn hastalığına sahip bireylerin şu besinlerden uzak durmaları gerekebilir:
  •  Baharatlı ve kızarmış gıdalar
  •  Rafine gıdalar
  • Gazlı içecekler
  • Alkol
  • Kafein
Crohn hastalığına iyi gelebilecek ve tedaviyi olumlu etkileyebilecek besinler ise şunlardır:
  • Probiyotikler
  • Yüksek lifli besinler
  • Bol sıvı

Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Crohn hastalığı tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi ve cerrahi tedavi seçenekleri uygulanabilir. Tedavi yöntemleri bireylerin hastalığının şiddetine göre şekillendirilebilir.

İlaç Tedavisi

Crohn hastalığına sahip bireylerin durumu acil cerrahi tedavi gerektirmiyorsa başlangıçta ilaç tedavisi tercih edilebilir. İlaç tedavisi öncelikle iltihap oluşumunu önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek amaçlı uygulanır. Hekimler, hastaların sağlık durumuna göre ek tedaviler de devreye sokabilir. Bu noktada hastaların tedavi sürecinin planlı bir şekilde yönetilmesi ve takibi önemli bir yer tutar. Bu takip, gerekli durumlarda ilaç değişikliklerine de zemin hazırlayabilir. 

Cerrahi Müdahale

Crohn hastalığı ameliyatı ise ilaç tedavisinde olumlu sonuç alınamadığı zamanlarda uygulanabilir. Cerrahi müdahale, acil ya da planlı bir şekilde ileri tarihlerde yapılabilir. Crohn hastalarına cerrahi müdahale kararı, alanında uzman hekimler tarafından tüm klinik bulgular değerlendirilerek verilir.