Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları ve Belirtileri
Diyabet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bölümümüze en sık başvuru nedeni diyabet hastalığıdır. Hızlı gelişen ve ilerleyen diyabete bağlı çok su içme, çok idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Bunun yanında Tip 2 diabetes mellitus, herhangi bir belirti vermeden de başlayabilir. Bel çevresinde kalınlaşma ve kilo alma Tip 2 diyabetli bireylerde sıkça rastlanan durumlardır.
Vücutta aşırı yağ birikmesi ve bununla ilişkili komplikasyonlar [yağlı karaciğer hastalığı, tansiyon yükselmesi (hipertansiyon), eklem ve kas problemleri, uyku apnesi (geceleri uykuda aralıklı nefes durması) vb. durumlar obezite tanısı olan kişilerde görülebilir.
İnsülin Direnci Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzda şeker dengesini sağlamada rol alan başlıca hormon olan insüline hücrelerimizin yeterli yanıt vermemesine bağlı ortaya çıkan insülin direnci adı verilen klinik tablo birçok endokrin bozukluğa eşlik edebilir. Obezite, karaciğer yağlanması, bozulmuş glukoz toleransı, prediyabet (gizli şeker), tip 2 diyabet, trigliserit yüksekliği, kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme artışı (hirsutizm), akneler ile birlikte görülebilen polikistik over hastalığı insülin direnci ile ilişkili önemli endokrin problemlerdir. İnsülin direncinin değerlendirmesinde bel çevresi ölçümü en önemli değerlendirme yöntemidir. Kadınlarda >90 cm, erkeklerde >100 cm bir sorun olduğuna işaret eder. HOMA adı verilen açlıkta arka arkaya 5 dakika ara ile alınan 3 ayrı kandan bakılan glukoz ve insülinin ortalamasının hesaplanmasıyla bulunan sonuç genellikle çok sayıda bireyin değerlendirildiği klinik araştırmalar için kullanılır, bireylerin değerlendirmesi için hassas olmayan, değişkenliği fazla olan bir yöntemdir.
Hipoglisemi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Glukoz metabolizmasındaki bozukluklardan biri de hipoglisemidir (şeker düşüklüğü). Hipoglisemi kendisini titreme, yoğun terleme, çarpıntı, halsizlik, uyku hali ve duygu durum bozuklukları şeklinde gösterebilir. Özellikle diyabeti olan bireylerde insülin veya bazı ilaç kullanım durumlarında veya alınan gıdanın yetersiz olduğu durumlarda görülebilir. Bunun yanında diyabeti olmayanlarda da pankreasın fazla miktarda insülin salgılaması sonucunda sıklıkla açlıkta görülen hipoglisemiyle bu durum kendisini gösterir.
Hipertiroid Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Aşırı terleme, çarpıntı, ellerde titreme, sinirlilik, kilo kaybı gibi durumlar tiroit bezinin fazla çalışmasında (hipertiroidi) görülebilir. Bu durumun en sık nedeni Graves hastalığı olup bazen de nodüller de fazla tiroit hormon üretimi sebebiyle bu durum meydana gelebilir. Tiroit bezinin az çalışması (hipotiroidi) kendisini yorgunluk, saç dökülmesi, şişkinlik, kabızlık, kilo verme zorluğu gibi şikayetlerle belli eder. Bu durumun da en sık sebebi ‘Hashimoto Hastalığı’dır.
Tiroit Hastalıklarının Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Boğazda tiroit bezi üzerinde hissedilen şişkinlik olası bir tiroit nodülü nedeniyle olabilir. Kliniğimizde her türlü tiroit problemini değerlendirmek için gerekli laboratuvar testleri, genetik testler, tiroit, paratiroit ve diğer boyun patolojileri konusunda deneyimli radyoloji ekibi ile Tiroit/Boyun USG, nükleer tıp ekibi ile de Tiroit, paratiroit sintigrafisi, PET çekimleri yapılarak endokrinoloji, genel cerrahi, radyoloji, patoloji, nükleer tıp bölümlerinin katılımıyla gerçekleştirilen konseylerde değerlendirilmektedir. Deneyimli endokrin cerrahisi ekibi ve nükleer tip ekipleri de tiroit hastalıklarının tedavisi için ihtiyaç olduğunda tedavi sürecinde aktif olarak bulunmaktadır.
Hiperparatiroidi Tanısı Nasıl Konur ve Tedavi Edilir?
Paratiroit bezinin fazla çalışması (Hiperparatiroidi) genellikle sadece laboratuvar bulgularında kalsiyum yüksekliği ile kendisini gösterse de bu durum tekrarlayan böbrek taşlarına, kemik erimesine, mide problemlerine veya yaygın vücut ağrısına neden olabilir. Bu durumun en sık nedenlerinden biri de D vitamini eksikliğidir. Bu durumda D vitamininin yerine konmasıyla Hiperparatiroidi durumu düzelebilir. D vitamini eksikliği olmayan durumlarda hiperparatiroidinin tedavisi paratiroit bezinde fazla çalışan bölgeyi (adenom) almaktır. Hastanemizde paratiroit adenomları, Radyoloji ve Nükleer Tıp Bölümleri tarafından çok büyük bir titizlikle tespit edilir. Cerrahi operasyonlar ise yine alanında deneyimli cerrahlarca gerçekleştirilir.
Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesi (osteoporoz) kendisini kemik kırıklarıyla (en sık omurga ve kalça) kırıklarıyla gösterebileceği gibi genel olarak hastalarda herhangi bir belirti olmaz ve yapılan kemik yoğunluğu ölçümleriyle tanı konur. Kaldı ki omura kırıkları bile sessiz seyredip sadece kişinin gençlikten boyuna göre 4 cm’den fazla boy kısalmasıyla veya kamburunun oluşmaya başlamasıyla anlaşılabilir.
Endokrin Sistemin Diğer Hastalıkları Hangileridir ve Belirtileri Nelerdir?
Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir (Cushing Sendromu).
Adet düzensizliği, göğüslerden süt gelmesi, libidoda azalma hipofiz bezi hastalıklarından prolaktin hormonunun aşırı salgılanması ile ilişkili olabilir. Ellerde, ayaklarda büyüme, aşırı terleme yine hipofiz bezinden aşırı büyüme hormonu fazlalığına bağlı olabilir (Akromegali).