Dünya Sağlık Örgütü 21 Nisan 2022’de, küçük çocuklar arasında görülmeye başlanan ve kökeni henüz bilinmeyen “Gizemli Hepatit” vakalarına ilişkin yeni bir rapor sundu.

DSÖ, gizemli hepatit vakalarının genellikle 1 ay ila 16 yaş grubu arasında görüldüğünü, 17 çocuk için karaciğer naklinin gerektiğini ve en az bir ölüm gerçekleştiğini açıkladı.

Gizemli Hepatit Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü, pek çok farklı ülkede henüz gizemini koruyan yeni bir hepatit salgınının patlak verdiğini ve bu hastalığın genellikle çocukları etkilediğini duyurdu.

Epidemiyologlar, klinisyenler ve alanında uzman kişilerin açıklamalarına göre; gizemli hepatit bulunan çocuklarda ciddi karaciğer iltihabına da rastlanıyor fakat bu iltihaba neyin neden olduğuna ve nasıl önleneceğine dair kesin cevaplar henüz bulunamıyor.

Gizemli Hepatit Neden Olur?

Yapılan araştırmalar doğrultusunda, adenovirüs belirlenen hasta çocukların %18’inde adenovirüs-41 adı verilen alt tip bir hastalık tespit edildi. Bu çocukların hiçbirinde Covid-19 aşısının bulunmaması, ortaya çıkan gizemli hepatit hastalığının covid aşısıyla bağlantılı olmadığını ortaya koyuyor. Fakat adenovirüs, sağlıklı çocuklarda ortaya çıktığında genellikle kendi kendine geçen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Adenovirüslerin henüz bilinen 80 alt tipi bulunuyor. Adenovirüs-41 tipi genellikle çocuklarda kusma, ishal ve bunlarla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularına sebep olabiliyor.

Henüz nedeni tam olarak bilinemeyen gizemli hepatit hastalığı üzerinde ayrıntılı araştırmalar yapılmaya devam ediliyor.

Gizemli Hepatit Belirtileri Nelerdir?

Hepatit ve karaciğer iltihabıyla birlikte raporlanan çocuklarda yaygın olarak gözlemlenen gizemli hepatit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Yorgunluk
  • Ateş
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • İştah kaybı
  • Koyu renkli idrar
  • Açık renkli dışkı
  • Eklem ağrısı
  • Kaşınan cilt
  • Gözlerin ya da cildin beyaz kısımlarında sararma
Adenovirüs, bulaşıcı etkidedir ve yaygın olarak solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Fakat türüne göre adenovirüsler mide ya da bağırsak iltihabı, mesane enfeksiyonu gibi farklı hastalıklara da neden olabilir. Gizemli hepatit hastalığına sebep olabileceği düşünülen adenovirüs-41 ise genellikle solunum semptomlarıyla birlikte kusma, ishal ve ateş şeklinde vücutta kendini gösterir.

Gizemli Hepatit Nasıl Anlaşılır?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sonrasında farklı ülkelerde ve çocuklarda görülmeye başlayan gizemli hepatit olarak bilinen fakat etkeni henüz bilinemeyen hepatit hastalığı üzerinde çalışmalar hızla devam ediyor.

Ateş olmadan kusma, karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıkan bu hastalığın, nedeni bilinmeyen hepatit rahatsızlığı sebebiyle birçok ülkede kısa süre içerisinde endişe veren boyutlara ulaştığı söylenebilir.

Gizemli Hepatit Türkiye'de Görüldü mü?

Uzmanlar gizemli hepatit hastalığında temizliğin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. Bu hastalık solunum yoluyla bulaşabiliyor ve etkeninin adenovirüs olduğu kanıtlanırsa göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Henüz Türkiye’de gizemli hepatit hastalığına rastlanmadı fakat görülebilir. Bu nedenle temizlik konusunda dikkatli olmak ve gelişmeleri yakından takip etmek oldukça önemlidir.

Gizemli Hepatit Tedavisi Var mı? Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok ülkede yayılım göstermesi sebebiyle her geçen gün kişilerde endişeye sebep olan gizemli hepatit hastalığında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, hijyen kuralları. Henüz tam olarak sebebi belirlenemediği için, gizemli hepatit tedavisi için kesin yöntemler geliştirmek mümkün değildir ancak önleyici alışkanlıkları kazanmak çok önemlidir. Hastalıktan korunmayı sağlayacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
  • Ellerin su ve sabun ile iyice yıkanması
  • Hasta kişilerin temas ettiği yüzeylerle temas halinde olmamak
  • Öksürme ve hapşırma durumlarında ağız ve burnun kapatılması
  • Bulunulan ortamların sürekli olarak havalandırılması
  • İshal çocukların altının değiştirilmesinden sonra böglenin su ve sabunla iyice yıkanması
  • Hastalık belirtisi gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmak
Gizemli hepatit hastalığı çocuklarda görüldüğü için ebeveynlerin de bu noktada dikkatli ve bilinçli olmaları gerekir. Çocukların idrar ve dışkı renklerindeki değişiklik, gözlerde ve ciltte sarılık oluşumları anne ve babalar tarafından dikkatle izlenmelidir. Belirtilerin görülmesi durumunda kişilere hepatit testi uygulanması ve karaciğer fonksiyonlarının detaylı bir biçimde incelenmesi gerekir.