Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, memeden başlayan kanser türüdür. Kanser hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile başlar.  Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir.

Meme Kanseri Neden Olur?

Kadın olmak ve yaş almak meme kanseri olmak için en önemli risk faktörleridir. Kalıtsal ve ailesel riskler de çok önemlidir; ancak unutulmamalıdır ki ailesinde hiç kanser hikayesi olmayan kadınlar da meme kanseri olabilir. Erken yaşta adet görmek, menopoza geç girmek, hiç çocuk doğurmamak, geç doğurmak ya da hiç emzirmemek hormonal risklerdir. Menopoz sonrası hormon replasman (yerine koyma) tedavisi, meme kanseri riskini önemli oranda artırır. Daha az etkisi olsa da uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak da riskler arasında sayılabilir. Ayrıca ergenlik döneminde göğüs bölgesine ışın tedavisi alanlarda, ileri yaşlarda meme kanseri görülme riski yüksektir. Fibrokistik meme yapısında bazen atipik hiperplazi, in situ lobuler kanser ya da papillomatozis gibi meme kanseri riskini arttıran değişiklikler de saptanabilir.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Memede ele gelen kitle, meme kanserinin en önemli belirtisidir. Memede sonradan gelişen şekil bozukluğu, bir memenin anormal büyümesi, deride çekinti, çöküklükler, meme başında çekilme, deride kızarıklık, kalınlaşma ve portakal kabuğu hali, meme başı akıntısı, meme başında pullanma, sulanma, koltukaltında şişlik-kitle ve nadiren de karşılaşılsa ağrı, meme kanseri belirtisi olabilir. Ele gelen kitlelerin yüzde 80’i iyi huylu kitlelerdir.

Meme Kanseri Teşhisi, Tanısı Nasıl Koyulur?

Meme kanseri erken teşhisi ancak tarama muayeneleri ile mümkündür. Ortalama risk grubundaki her kadının 40 yaşından itibaren yılda bir kez, hiçbir şikâyeti olmadan meme kanseri taraması yaptırmasını öneriyoruz. Herhangi bir yaşta, memede ele gelen kitle ya da yukarıda sayılan belirtilerden birini fark eden kadın derhal doktora gitmelidir. Klinikte muayeneden sonra yaşa uygun olarak, mamografi, meme ultrasonu ve gerekli görülürse meme MR filmi ile memeler değerlendirilir. Kuşkulu kitle, kireçlenme ya da değişiklik varsa bu alana yapılacak iğne biyopsisi ile kesin meme kanseri tanısı koyulur. Meme kanseri diyebilmek için doku tanısı, yani biyopsi şarttır. Biyopsi yapılması sanılanın aksine kanserin yayılmasına ya da büyümesine neden olmaz.

Meme Kanseri Evreleri Nelerdir?

Meme kanseri 4 evredir. Bu evreler şöyle sıralanır: Erken (evre 1), lokal ileri (evre 2-3) ve metastaz yapmış (evre 4). Erken evrede kanser sadece memededir. Lokal ileri evrelerde koltukaltı lenf bezlerine ve/veya bölgesel lenf bezlerine sıçrama vardır. Metastaz evresinde kanserin meme dışında, kemik, akciğer, karaciğer ya da beyin gibi uzak organlara yayıldığı anlaşılır.

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri tedavisi kişiye özel planlanır. Meme kanseri çok çeşitli alt gruplardan oluşur. Kanser aynı evrede bile olsa farklı tedavi seçenekleri kullanılabilir. Tedavi tümörün özelliklerine, hastalığın evresine ve kişinin sağlık durumuna, beklentilerine göre planlanır. Cerrahi (meme ameliyatı), kemoterapi veya farklı ilaç tedavileri ile ışın tedavisi farklı kombinasyonlarda kullanılır. Erken evre meme kanserinde sıklıkla ilk tedavi cerrahidir. İlerlemiş hastalıkta ise genellikle önce ilaç tedavileri verilir, hastalık kontrol altına alınır, tümör küçültülür ve sonra ameliyat edilir. Gerekli görülürse ışın tedavisi, ameliyat ve ilaç tedavileri tamamlandıktan sonra başlar. Metastatik meme kanserinde öncelikli tedavi ilaçla olup, sadece seçilmiş hastalarda ameliyat yapılır.

Önemle vurgulamak gerekir ki; meme kanseri, bu konuda uzman hekimlerin bir arada olduğu kanser merkezlerinde tedavi edildiğinde tedavinin başarı oranı diğer yöntemlere oranla daha yüksektir.