İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi Nedir?
Hastanemizdeki İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi, modern cerrahi yaklaşımlara hakim hekimlerce kullanılan son teknoloji cihazlarla donatılmış bir merkezdir.
İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezi, Oxford Üniversitesi (İngiltere) ve Emory Üniversitesi (ABD) ile eğitim ve konferans merkezimiz RMK AIMES’de akademik uluslararası toplantı ve kurslar düzenlenmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu iş birliklerinin artarak devam etmesi planlanmıştır.
Robotik cerrahi özellikle kanser hastalıklarının cerrahi tedavisinde kullanılan çok önemli bir teknolojidir. Cerrah ameliyathanede konsol üzerinden robotu yönlendirir ve bu şekilde hastaya direkt olarak dokunmadan ameliyatı gerçekleştirebilir. Robot yardımı ile yapılan ameliyatlarda kameralar ile ameliyat edilecek alan normalin 4-5 katı kadar büyütülebilir cerraha daha iyi görüş sağlanabilir. Bununla birlikte cerrahın hareketleri robotun kolları üzerinden hastaya ilerletileceği için el titremesi gibi insan kaynaklı kusurlar minimalize edilir.
İleri düzey endoskopik tedavilerde ise normal endoskopik tedavilere kıyasla çok daha iyi, ayrıntılı ve net bir görüntü sağlanır. Endoskopi cihazına entegre edilen ileri teknoloji aparatlar ile daha doğru biyopsiler alınmasına, daha başarılı reflü tedavileri yapılmasına imkan verir.
Günümüzde teknoloji her an hızla ilerlemekte ve bu ilerlemeye bağlı olarak endoskopik işlemlerde ve robotik cerrahide kullanılan kamera ve benzeri cihazların kalitesi ve çeşidi hızla artmaktadır. Hastalık için doğru tedavisinin alanında uzman doktorlar tarafından doğru ekipman ile uygulanması, hasta konforunu artırmakta, yaşam kalitesini ve hasta ömrünü uzatmada önemli katkıda bulunmaktadır. Merkezimiz hastaların sağlığına odaklanarak, kişiye özgü tedavi yöntemleri sunmaktadır.
İleri Düzey Robotik ve Endoskopik Cerrahi Merkezinde Yapılan Uygulamalar Hangi Bölümlerde Kullanılır?
İleri Düzey Endoskopik tedaviler özellikle sindirim sistemi ve boşaltım sistemi hastalıklarında kullanılır. Gastroenteroloji, genel cerrahi ve çocuk cerrahi uzmanları tarafınca endoskopik incelemeler ve endoskopik tedaviler uygulanabilir. Robotik cerrahi ise tüm cerrahi branşlar tarafınca maksimum özen gösterilmesi gereken hassas ameliyatlarda kullanılır. Üroloji, jinekoloji ve kadın doğum, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, kulak burun boğaz cerrahisi, ortopedi, beyin cerrahisi ve kalp damar cerrahisi ameliyatlarında robotik cerrahi kullanılabilir.
Kadın doğum ve jinekoloji bölümünde kanser ameliyatlarında ve kısırlık tedavisinde kullanılır. Kadınlarda yumurtalıklar ve rahim leğen kemiğinin içerisinde yerleştiğinden normal ameliyat yöntemleriyle bu alana ulaşmak çok zordur. Bu nedenle robotik cerrahiden yardım alınabilir. Yüksek çözünürlüklü kameralar ile normalde görülmesi zor alanlardan robotik aletler yardımıyla kanserli dokular tamamen titizlikle temizlenebilir.
Genel Cerrahi ameliyatlarında tiroit kanserlerinde, tiroid kitlelerinde yara izini azaltmak için robotik cerrahi kullanılabilir. Karın içinde, ince ve kalın barsak kanserlerinin tedavisinde, kolon kanserinin tedavisinde robotik cerrahi kullanılır. Şeker hastalığı ameliyatlarında pankreasa rahatlıkla ulaşmak için veya yemek borusu kanserleri için de robotik cerrahi bir alternatiftir. Özellikle obezite cerrahisinde mide küçültme ameliyatlarında ve karaciğer vericisi olan bireylerin ameliyatlarında kozmetik açıdan daha başarılı olduğu için robotik cerrahi tercih edilebilir. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji bölümleri mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak, pankreas, karaciğer, safra kesesi ve böbrek üstü bezi hastalıklarının tanı ve tedavisini yapıyor.
Üroloji branşında ise sıklıkla prostat kanseri tedavisinde robotik cerrahi kullanılır. Hem vücudumuzda derinde yerleşmiş olan prostat dokusuna rahatlıkla cerrahın ulaşmasını sağlar hem de ameliyat sırasında kontrolü ve hassasiyeti artırır. Bu kontrol ve hassasiyet sertleşme problemlerine neden olabilecek sinirlerin yaralanmasını önler. Ameliyat komplikasyonlarını azaltır. Testis kanserinde de çevre dokulara yayılmadan minimal kesilerle tümörün çıkarılmasına olanak sağlar.
Göğüs Cerrahisinde robotik cerrahi hayati önem taşıyan kalp ve akciğerlerden oluşan alanda güvenle ameliyat yapılmasını sağlar. Mediastinal tümörlerin, akciğer tümörlerinin diğer sağlıklı dokulara zarar vermeden tamamen çıkarılmasında robotik cerrahi çok başarılı bir yöntemdir.
Kalp ve Damar Cerrahisinde ise bypass ameliyatı gibi damarların birbirine bağlanmasını gerektiren işlemlerde kullanılır. Robotik cerrahi ince el hareketleri ile yapılan ameliyatlarda el titreme sorununu tamamen ortadan kaldırır, hastalar için güvenli bir cerrahi sağlar.
İleri Düzey Endoskopik Cerrahi Merkezinde Yapılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İleri düzey endoskopik uygulamalar, özellikle sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan modern cerrahi yöntemlerdir. Bu hastalıklar için endoskopi kullanılabilir;
- Reflü
- Gastrit
- Ülser
- Karaciğer Yağlanması
- Safra kesesi taşları
- Kolesistit
- Kanlı kaka veya kanlı kusma
- Uzun süren ishal
- Kabızlık
- Kolit ve Ülseratif Kolit
- Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
- Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri
- Rektum Kanseri
- Perianal Fistül
- Polip
- Akalazya (yutma güçlüğü)
- Zenker Divertikülü
İleri düzey endoskopik uygulamalar arasında gastroskopi, kolonoskopi ve diğer gastrointestinal endoskopik işlemler bulunur. Endoskopik yöntemler, sindirim sistemi hastalıklarının teşhisinde etkili olmanın yanı sıra, minimal invaziv girişimlerle hastaların daha hızlı iyileşmesine olanak tanır.
İleri düzey endoskopik tedavi ile aşağıdaki uygulamalar yapılır:
Endoskopik mide balonu; obezitenin tedavisinde başvurulacak en kolay işlemdir. Kamera yardımı ile mideye bir balon yerleştirilir. 6 ay ile 1 sene arasında midede kalan balon mideyi doldurarak daha küçük porsiyonlarla doymayı sağlar. Eğer hasta rahatsızlık duyarsa ya da balonu çıkarmak isterse yine endoskopi yapılarak basitçe çıkarılabilir.
Endoskopik sleeve gastroplasti; ameliyatsız mide küçültme işlemidir. Ağızdan bir kamera ile endoskopi yapılır, mideye ulaşıldığında mide içeriden katlanarak küçültülür. Midenin herhangi bir kısmı kesip çıkarılmadığı için komplikasyon oranı düşüktür. Hızlı iyileşme görülür. İstenildiği zaman geri döndürülebilir bir prosedürdür.
Anti reflü mukozektomi (ARM); aşısı mide asidi oluşumunun önlenmesi için mide mukozasının ağızdan girilen kamera ile temizlenmesi işlemidir. Fazla asit salgısının önüne geçmeyi hedefleyen bir girişimdir. Asit salgısını azaltarak reflüyü tedavi eder.
Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) yöntemi; ince veya kalın bağırsaklarda, midede veya yemek borusunda kamera ile izlem sırasında görülen kanser oluşumların erken dönemde çok büyümesine fırsat vermeden çıkarılmasını sağlar.
Endoskopik Mukozal Rezeksiyon (EMR) yöntemi; sindirim sisteminde oluşan sapsız poliplerin, kanser öncülü olan kitlelerin sağlam dokudan ayrılıp rahatlıkla çıkarılmasını sağlayan bir prosedürdür.
Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP) yöntemi; ağızdan endoskopi kamerası ile girilerek safra kesesinin boşaltım noktasına ulaşılır. Safra kesesinin bağırsaklara boşaldığı noktadan çok ince kateterlerle girilerek safra taşları ameliyatsız tedavi edilebilir. Yine bu yöntemle bazı karaciğer hastalıklarına tanı konulabilir.
Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) yöntemi; yemek yerken takılma hissi, yutma güçlüğü ile semptom veren akalazya hastalarının tedavisinde kullanılır. Büyük ve ağır ameliyatlara gerek kalmadan ağızdan girilen kamera yardımıyla yemek borusu ve midenin birleşim yerine ulaşılır ve burada kaslar kesilerek darlık iyileştirilir.
Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?
Robotik cerrahinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, robotik cerrahinin uzun dönemde daha iyi klinik sonuçlar sunduğunu da göstermektedir. Robotik sistemler cerrahlara gelişmiş hassasiyet, el becerisi ve cerrahi aletler üzerinde kontrol sağlar. Robotik kollar el titremelerini filtreler. Ameliyat sırasında sabit ve hassas hareketlere olanak tanır ve bu da özellikle hassas prosedürlerde çok faydalıdır. 540 derece dönebilen mekanik kollar insan elinin ulaşamayacağı alanlara rahatlıkla ulaşır ve bu alanda çalışılmasına imkan verir. Robotik cerrahi sistemler, cerrahi bölgenin yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu görselleştirilmesini sunar. Bu gelişmiş görüş, cerrahların bölgeyi daha net görmesine ve işlem sırasında daha bilinçli kararlar almasına olanak tanır.
Robotik cerrahi ve ileri endoskopik tedavilerin bir diğer avantajı da tipik olarak, geleneksel açık cerrahide gereken büyük cilt kesileri yerine küçük insizyonlar içeren minimal invazif teknikler kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Bu, çevre dokularda daha az travma, daha az yara izi ve hastalar için daha hızlı iyileşme süresi ile sonuçlanır.
Robotik cerrahinin hassasiyeti ve endoskopik tedaviler işlem sırasında kan kaybının azalmasına neden olur. Bu, daha düşük kan transfüzyonu oranlarına ve kan kaybına bağlı komplikasyon riskinin azalmasını sağlar.
En önemli avantajlarından biri ise daha hızlı iyileşme sağlanmasıdır. Robotik cerrahi veya ileri düzey endoskopik tedavi geçiren hastalar, geleneksel ameliyatlara kıyasla daha kısa hastanede kalış süreleri ve daha hızlı iyileşme süreleri yaşarlar. Daha küçük kesiler, daha az travma ve daha az ameliyat sonrası ağrı, normal aktivitelere daha hızlı dönmeye yardımcı olur. İşlem sonrası ağrı kesici ihtiyacını azaltır. Hasta ve hasta yakınlarının memnuniyetini artırır.
Genel olarak robotik cerrahi, daha az komplikasyon, daha hızlı iyileşme ve daha iyi yaşam kalitesi dahil olmak üzere hastalar için daha iyi sonuçlara yol açabilecek çok sayıda avantaj sunmaktadır. Ancak, tüm cerrahi prosedürlerin robot yardımlı tekniklere uygun olmadığını ve robotik cerrahiyi kullanma kararının hastanın durumu, cerrahın uzmanlığı ve prosedürün özel gereksinimleri gibi faktörlere dayanması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Sağlığınızı ön planda tutmak ve ileri düzey robotik ve endoskopik cerrahi uygulamalarıyla tanışmak için hemen bizimle iletişime geçin. Size özel tedavi planları ve modern cerrahi yöntemlerle sağlığınıza kavuşmanızda yardımcı olmak için buradayız.