Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili) Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak da bilinen sakral nöromodülasyon, idrar işlevlerini düzenlemek için sakral sinirleri hedefleyen bir tedavidir. Tedavinin işlemi, sinirlere elektromanyetik impuls gönderen bir cihazın implantasyonunu içerir. Cihaz, bir saat büyüklüğündedir ve hastanın kalçasına, kuyruk sokumu kemiğine yakın bir bölgeye yerleştirilir. Bu teknik aynı zamanda mesaneye dair bilgileri beyne gönderir.

 
Üroloji bölümünden doktorlarımız Prof. Dr. Tufan Tarcan ve Dr. Ersin Köseoğlu tarafından incelenip onaylanan bilgilendirici yazımızda, sakral nöromodülasyon hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili) Kimlere Uygulanır?

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, pelvik taban egzersizleri, ilaç tedavisi ya da kateter kullanımıyla kontrol altına alınamayan ve iyileşme göstermeyen vakalar için sakral nöromodülasyon tedavisi düşünülebilir. Bu vakalar aşağıdaki şekillerde gözlemlenebilir.
 
  • Aşırı aktif mesane: Sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi veya idrar kaçırma ile karakterize edilir.
  • Non-obstrüktif idrar retansiyonu: Mesanenin tam olarak boşalmamasına neden olan bir durumdur.

Sakral Nöromodülasyon Etkileri Ne Kadar Sürer?

Cihazın pil ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişir. Pilin ömrü azaldığında mevcut pil yeni bir pil ile değiştirilir. Yeni geliştirilen şarj edilebilir özellikte cihazlar ise en az 15 yıl vücutta kalabilir. Hastalar pillerini 2 haftada bir şarj cihazı ile şarj edebilirler. Çok nadir görülse de kabloların yerinde oynamalar olabilir. Bu gibi durumlarda ufak cerrahi müdahalelerle revizyonlar gerçekleştirilir.

Sakral Nöromodülasyon Yan Etkileri Nelerdir?

Sakral nöromodülasyon, nadiren de olsa enfeksiyon ve ağrı gibi durumlara sebep olabilir. Bu risklerin ortaya çıkması durumunda kolay gerçekleşen bir cerrahi müdahale ya da ilaç tedavileri ile durum kontrol altına alınabilir. Bununla birlikte hastalara yerleştirilen her cihaz MR ile uyumlu değildir ve MR çekimi öncesinde kablonun ya da pilin çıkarılması gerekir.
 
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, sakral nöromodülasyon işlemi de bazı yan etkilere sahip olabilir:
 
  • Cilt altında cihazın yer değiştirmesi veya dönmesi
  • Ağrı, ciltte hassasiyet
  • Teknik sorunlar veya cihazın ömrünün sona ermesi
  • Enfeksiyon
  • Sinir hasarı

Sakral Nöromodülasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Sakral nöromodülasyon işlemi genellikle iki aşamada gerçekleşir:
 
  • Test aşaması: Bu aşamada tedavinin hastada etkili olup olmadığı belirlenir. Sedasyon anestezi uygulaması ile ameliyathanede günübirlik gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlem sırasında hasta yüz üstü yatar pozisyonda iken, doktor sakral sinire yakın bir noktaya cihazı yerleştirir. İşlem boyunca hastaya sakral sinirin uyarılması ile ne hissettiği sorulabilir. Kesi yerinden uzanan kabloların uzaktan kumanda ile kontrolü hastaya anlatılır. Deneme sürecinin sonunda hasta işlemden olumlu sonuç alırsa kalıcı bir cihazın implantasyonu için ikinci aşamaya geçilir.
 
  • Kalıcı implantasyon: İlk aşamanın başarıyla atlatılması halinde 1-2 hafta sonra gerçekleşen işlemdir. Bu aşamada cihaz, hastanın sağ ya da sol kalçasının üzerinde açılan 5 cm’lik bir kesinin altına, dışarıdan belli olmayacak şekilde yerleştirilir ve küçük bir uzaktan kumandayla hastanın uyarı düzenini ayarlaması sağlanır.

Sakral Nöromodülasyon Operasyonu Ne Kadar Sürer?

İşlem süresi hastalara göre değişkenlik gösterebilir ancak genellikle test aşaması birkaç saat sürerken kalıcı implantasyon işlemi 1-2 saat arasında tamamlanır.

Sakral Nöromodülasyon Tedavisi için Hangi Bölüme Gidilir?

Sakral Nöromodülasyon tedavisi için hastanemizin Üroloji bölümüne başvurabilirsiniz.