Testis kanseri, diğer kanser türlerine oranla nadir görülmesine rağmen, genç erkeklerde en sık rastlanan organ kanserlerinin başında gelir. Hastalık kendini erkeklerde farklı şekillerde gösterse de en sık ortaya çıkış şekli ağrısız büyümedir, bu yüzden özellikle aile öyküsünde testis kanseri olan erkeklerin genç yaştan itibaren düzenli kontrollerini yaptırmaları kritik önem taşır. Testis kanseri yaygın olarak, sperm üretiminde kullanılan ‘Germ Hücreleri’nde meydana gelir.

Üroloji bölümünden doktorumuz Prof. Dr. Erdem Canda tarafından incelenip onaylanan bilgilendirici yazımızda, testis kanseri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri, testislerdeki kötü huylu hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Testisler, penisin altında gevşek bir cilt torbası olan testis torbası (skrotum) içerisinde yer alır. Erkeklerde bulunan testisler, üreme için gerekli olan sperm hücrelerini ve erkeklik hormonunu üreten organlardır. Testis kanseri diğer kanser türlerine oranla daha nadir görülür ancak kanserin 15 ila 35 yaş aralığındaki erkeklerde görülme sıklığı yüksektir.

Testis Kanseri Dereceleri Nelerdir?

Bir kanserin derecesi, büyüme süresi ve boyutuyla ilgilidir. Hekimlerin genel olarak testis kanseri için evrelere karar vermelerinin en yaygın yolu “Tümör- Lenf Düğümleri- Metastaz” sistemidir. Bu sistem şu şekilde açıklanabilir;
  • Kanser yalnızca testisteyse, yakındaki kan damarlarına veya dokuya yayılmışsa,
  • Kanser yakındaki lenf düğümlerine yayılım göstermişse,
  • Kanser vücudun farklı bölümlerine yayılmışsa.
Kanserin derecelendirilmesinin bir diğer yolu da sayılardır;
  • Evre 1; kanserin yalnızca testiste bulunduğunu gösterir.
  • Evre 2 ve üstü; kanserin testis dışına, karın ya da pelvisteki lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılım göstermesi anlamına gelir.

Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Testis kanseri belirtileri birçok kişide farklı semptomlara neden olabilir. Yaygın görülen semptomlar şu şekilde sıralanabilir;
  • Testiste ağrısız şişlik
  • Testiste yumru
  • Testisin boyutunda sertlik ya da şişme
  • Testisler arasında eşitsizlik hissi
  • Alt karın, testis veya skrotumda ağrı
  • Meme dokularında hassasiyet ya da büyüme
  • Sırt ağrısı
Bu semptomlara sahip olan kişilerin tamamında testis kanseri görülmeyebilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahip olan kişinin, doğru teşhis için sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir.

Testis Kanseri Neden Olur?

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi testis kanseri nedenleri de kesin olarak bilinmez. Genellikle genetik nedenlerden kaynaklı olan testis kanseri, kısır erkeklerde ve inmemiş testisli hastalarda yüksek oranda görülür.

Testis Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Kanser gelişimini etkileyebilecek bazı “risk faktörleri” vardır. Testis kanseri alanında risk faktörleri de şu şekilde sıralanabilir;
  • Sağlık öyküsü; testislerinin birinde daha önce kansere rastlanan kişilerin diğer testisinde de kanser gelişme olasılığı yüksektir.
  • Aile geçmişi; genetik aktarım testis kanseri riskini arttırır. Aile bireyleri içerisindeki bir erkekte testis kanseri görülmüşse, kanser görülme olasılığı artar.
  • İnmemiş testis; bir ya da iki testisin, testis torbasına inmemesiyle oluşan doğumsal bir bozukluktur. Bu hastalığa sahip kişilerin testis kanserine yakalanma olasılığı normal testis yapısına sahip erkeklere kıyasla daha fazladır.
  • Yaş; genellikle 15 ila 35 yaş aralığındaki erkeklerde görülür.
  • HIV enfeksiyonu; HIV ve AIDS enfeksiyonu kapan erkeklerde hastalığın görülme riski fazladır.
  • Irk ve etnik yapı; testis kanseri, siyahi erkeklere kıyasla beyaz erkeklerde 5 kat daha fazla görülür. Dünya geneline bakıldığında hastalığın görülme oranı Amerika ve Avrupa’da yüksek, Asya ve Afrika’da düşüktür.
  • Bazı konjenital kusurlar; “hipospadias” adı verilen penis anormalliğiyle doğan kişilerde testis kanseri görülme oranı yüksektir. Kasık fıtığı görülen kişilerde de tedavi olsalar dahi testis kanseri riski bulunabilir.

Testis Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Hekimler, testiste tümörün mevcut olup olmadığını ya da büyüklüğünü tespit edebilmek amacıyla ultrason; genel sağlığın ve organların ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için de kan testleri isteyebilirler. Tanıdan emin olmak için yapılacak en güvenilir uygulama, testisin cerrahi olarak çıkarılması ve laboratuvarda ayrıntılı biçimde incelenmesidir. Yaklaşık 30 dakika süren bu operasyona ““inguinal orşiektomis” adı verilir. Tüm bunların yanında hekimler kesin olarak testis kanseri tanısı koymak için farklı testler de isteyebilirler.
  • BT taramaları; bu uygulamada vücudun içinin fotoğraflarını çekmek için X ışınları kullanılır ve sonrasında tüm bunlar ayrıntılı bir resimde derlenir.
  • MRI taramaları; vücudun içerisindeki alanların ayrıntılı şekilde resimlerini oluşturmak amacıyla güçlü radyo dalgaları ve mıknatısların kullanılmasıdır.

Testis Kanserinde Erken Tanı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi testis kanserinde de erken tanı oldukça önemlidir. Erken evrede tanı konulan ve tedavi edilebilen testis kanserlerinde hastalığın seyri olumludur. Testis kanserinden korunabilmek ve erkenden önlem alabilmek adına rutin sağlık kontrollerini ihmal etmemek kritik önem taşır.

Testis Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis kanseri tedavisi için uygulanacak yöntem, hastalığın evresi, türü ve hastaların genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir.
  • Kemoterapi
Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatan ve yok olmalarını amaçlayan yöntem olan ilaçlarla tedavidir. Bazı durumlarda kanser vücudun diğer bölgelerine yayıldığında ana tedavi olarak ameliyat öncesinde kemoterapi uygulanabilir.
  • Radyasyon Tedavisi
Testiste bulunan kanser hücrelerinin büyümemeleri, çoğalmamaları ve yayılmamaları amacıyla onlara zarar vermek için kontrollü biçimde alınan radyasyon dozu tedavisidir.
  • Cerrahi Müdahale
Vücudun farklı yerlerine yayılan kanser hücreleri cerrahi müdahale sayesinde kısmen ya da tamamen alınabilir. Hekimler, ameliyat esnasında görülebilen tüm kanseri çıkardıktan sonra kalan tüm kanser hücrelerini yok etmek amacıyla hastalara ameliyat sonrasında kemoterapi ya da radyasyon tedavisi önerebilirler. Ameliyat sonrasında kanserin tekrarlama riskini azaltmak için uygulanan tedavi “adjuvan tedavi” olarak isimlendirilir.
  • Kök Hücre Nakli ile Yüksek Doz Kemoterapi
Uygulamada kanser hücrelerini yok etmek amacıyla yüksek dozda kemoterapi verilir. Kan oluşturan hücreler dahil olmak üzere sağlıklı hücreler de bu uygulamayla yok edilir. Kan hücre nakli, kan oluşturan hücrelerin yenilenmesi ve değiştirilmesi amacıyla yapılan bir tedavi şeklidir.
  • Robotik Cerrahi
Testislerin anatomik konumuna bakıldığında ameliyat imkânı oldukça dardır. Bu durum da açık ameliyat esnasında hekimler için oldukça zorlayıcıdır. Bu zorluklar sebebiyle açık ameliyatlarda uygulama süresi oldukça uzun sürebilir ve korunması gereken yapılarda zarar görme riski olabilir. Ancak robotik cerrahinin gelişmiş hareket ve görüntü sağlayan özellikleriyle bu zorlukların üstesinden büyük oranda gelinir. Robotik cerrahi ile testis kanseri ameliyatlarında komplikasyon ve kanama riski en aza iner, ameliyatlar diğer operasyon türlerine göre daha kısa sürer.  Robotik cerrahide üç boyutlu ve büyüterek görüntü elde edilebilmesi  ve 8 mm’lik robotik enstrümanlarla çalışılması nedeniyle görmekte zorlanılacak ufak sinir ve damar yapıları daha iyi korunabilmektedir. Bu durum özellikle bu büyük ameliyat sonrası cinsel fonksiyonların korunmasında etkili olabilmektedir.

Robotik cerrahide karında büyük kesiler yapılması yerine ufak kesiler yapılması nedeniyle daha az ağrı, daha hızlı iyileşme, daha çabuk taburculuk ve daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilmektedir.

Testis Kanseri Bulaşıcı mıdır?

Testis kanseri olan kişilerden sağlıklı kişilere kanser bulaşmaz. Tokalaşmak, aynı havayı solumak, öpüşmek ve cinsel temas ile kanserin bulaştığına dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmaz.

Testis Kanseri Olan Birinin Çocuğu Olur mu?

Testis kanseri olan kişiler çocuk sahibi olabilirler ancak ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen hastalar için tedavi süreci öncesinde hekimler genellikle sperm dondurma uygulamasını tavsiye edebilirler. Hastalar dilerlerse tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilirler.

Testis Kanseri Tekrarlar mı?

Testis kanseri genellikle diğer testiste tekrarlama ihtimali bulunan bir hastalıktır ancak bu durum hastalarda çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak testis kanseri için risk faktörü oluşturan bir durum olması sebebiyle hastalığı geçiren erkeklerin sağlık durumlarını yakından takip etmeleri oldukça önemlidir.

Testis Kanseri için Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Testis kanseri belirtileri gösteren kişiler hastanemizin Üroloji Bölümü’ne başvurabilirler.

Randevu talepleriniz için çağrı merkezimize 0850 250 8 250 / 0212 467 87 00 numaralarından 7/24 ulaşabilir ya da web sitemizden randevu talebi oluşturabilirsiniz. Koç Üniversite Hastanesi’nin sunmuş olduğu e-Sağlık hizmetleri kapsamında hekimlerimizle hastaneye gelmenize gerek kalmadan online görüşmeler de sağlayabilirsiniz.