1. ANASAYFA
  2. MERKEZLERİMİZ
  3.   PROF. DR. MÜNCİ KALAYOĞLU ORGAN NAKLİ MERKEZİ

PROF. DR. MÜNCİ KALAYOĞLU ORGAN NAKLİ MERKEZİ



Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında köklü değişiklikler yapan ve dünya çapında “Yaşayan En Yenilikçi 20 Çocuk Cerrahı” arasında gösterilen Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, karaciğer yetmezliği olan yetişkin ve çocuk hastalarda, karaciğer naklini rutin ve kabul edilir bir tedavi olarak tıp dünyasına kazandırdı. Pediatrik tıp alanında yeni bir dönem başlatan Prof. Dr. Kalayoğlu, bu başarısı sayesinde dünyada pek çok çocuğun hayatını kurtardı. ABD’de Wisconsin Üniversitesi’nde Karaciğer Nakli Programı’nı kuran bilim insanı, yaklaşık 25 yıl boyunca bu bölümün başkanlığını yürüttü. Dünyanın en önemli çocuk ve genel cerrahlarından biri olan Dr. Kalayoğlu, Wisconsin’deki ilk karaciğer nakli, ilk küçültülmüş (erişkinden çocuğa) karaciğer nakli, ilk “cluster" (karındaki tüm organların) nakli, erişkinden erişkine ilk canlı karaciğer nakli, ilk çocuk karaciğer nakli ve eyaletteki hasta en küçük yaştaki çocuğa karaciğer nakli de dahil olmak üzere 1.500’ün üzerinde nakil gerçekleştirdi. Wisconsin eyaletinde ilk ve tek siyam ikizlerinin ayrılması ameliyatını da başarıyla sonuçlandıran  Prof. Dr. Kalayoğlu, aynı zamanda klinik karaciğer nakillerinde  Belzer UW organ koruma sıvısının kullanılmasına da öncülük etmiştir.
 
2006 yılında Türkiye’ye dönmesinin ardından Prof. Dr. Kalayoğlu, kuracağı yeni Organ Nakli Merkezi için ABD’de eğitim görmüş iki organ nakli cerrahını ekibine dahil etti. Birlikte 12 yıllık bir çalışmanın ertesinde dünyaca ünlü bilim insanımız, Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ni kurmaları için bu iki cerraha mentorluk yaptı.

Koç Hastanesi Böbrek ve Pankreas Nakli Merkezi Direktörü olan Üroloji Profesörü Dr. Burak Koçak, ABD’nin Şikago kentinde yerleşik Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde eğitim gördü. Prof. Dr. Koçak, Amerikan Transplant Cerrahisi Derneği tarafından Böbrek ve Pankreas Nakli için sertifikalandırılmıştır.
Koç Üniversitesi Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi Direktörü olan Çocuk Cerrahisi Profesörü Dr. Turan Kanmaz, Wisconsin Üniversitesi Karaciğer Nakli Programı’nda Dr. Kalayoglu ile birlikte iki yıl çalıştı.

Doç. Dr. Emre Arpalı, Böbrek Nakli Merkezi Direktör Yardımcısı olarak ekibe katıldı. A.B.D.’nin Madison şehrinde yerleşik Wisconsin Üniversitesi’nde eğitim gören Dr. Arpalı, Amerikan Transplant Cerrahisi Derneği tarafından Böbrek ve Pankreas Nakli için sertifikalandırılmıştır. Ayrıca Avrupa Cerrahi Yeterlilik Kurulu tarafından da Böbrek ve Pankreas Nakli için sertifikalandırılmıştır.

Dr. Başak Akyollu da Pankreas Nakli Merkezi’nde Yardımcı Direktör olarak ekibe dahil oldu.

Şüphesiz ki herkes sevdiği insanların ciddi bir sağlık problemiyle karşılaşmadan, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesini ister. Öte yandan günümüzde çok fazla insan organ yetmezliği nedeniyle tedavi bekleyen ve sayıları her geçen gün artan hastalar gibi özel tıbbi tedavilere ihtiyaç duyuyor. Söz konusu çocuklar olunca bu gerçek, çok daha yıkıcı bir hal alıyor. Bütün ebeveynler evlatlarının sağlıklı ve mutlu bir çocukluk yaşamasını ister. Oysa maalesef her sene ciddi sayıda çocuk, kronik organ yetmezliği tanısı alıyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi yetişkin ve çocuk hastalar için uluslararası standartlarda, yüksek kalitede organ nakli uygulamaları gerçekleştiriyor. Henüz açılışının ilk yıllarında Organ Nakli Merkezimize böbrek, pankreas ve karaciğer yetmezliği tedavisi için başvuran hastaların sayısı bir hayli yüksek oldu.

Merkezimizde görev alan uluslararası saygınlığa sahip uzmanlarımız, organ yetmezliğinin son evresindeki hastalarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için elinden geleni yapıyor. Organ Nakli Merkezimiz, dünyanın her köşesinden gelen hastalara üstün bir bakım ve tedavi sağlıyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde böbrek, pankreas ve karaciğer nakli ameliyatları, uluslararası saygınlığa ve deneyime sahip bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Organ Nakli Merkezi’nde ise böbrek ve karaciğer nakli ameliyatları yine aynı deneyime ve özene sahip uzmanlarımızca yapılıyor. 

Organ nakli süreci, sadece nakil ameliyatından ibaret olmayan, çok daha komplike ve yoğun konsantrasyon gereken bir uygulamalar dizinidir. Operasyon öncesi ve sonrasındaki bakımın da dahil olduğu bu süreç bir bütündür. Dolayısıyla, doğru organ nakli merkezini seçmek çok önemli bir karardır. Multidisipliner yaklaşıma sahip bir merkez, başarılı sonuçlara ulaşmak için hayati önem arz eder. Çünkü laboratuvar kalitesi, ameliyathaneler, ameliyat öncesi ve sonrası bakım, yoğun bakım ünitesi, görüntüleme hizmetleri, tüm bu başarıya etki edecek bileşenleri oluşturur. En yüksek teknolojiye sahip donanımlarıyla Koç Üniversitesi Hastanesi’nde ileri düzeyde cerrahi uygulamalar için mümkün olan en başarılı sonuçlar hedeflenir.

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde organ nakli ameliyatları, alanında deneyimli organ nakli ekibimiz tarafından, dünyadaki en ileri teknolojiye sahip tam donanımlı hastane ortamında, yüksek başarı oranıyla gerçekleştirilir. Organ Nakli Merkezimizde uygulanan yenilikçi teknikler sayesinde hem nakil yapılan hastalarımız hem de vericiler operasyon sonrası çok daha kısa sürede ve kolayca toparlanabilmektedir.

  • Böbrek, karaciğer ve pankreas nakli
  • Robotik böbrek nakli
  • Kombine karaciğer ve böbrek nakli
  • Çocuklarda böbrek ve karaciğer nakli
  • Çocuklarda kombine karaciğer ve böbrek nakli
  • Canlı vericiden laparoskopik veya robotik teknikle böbrek alınması
  • Canlı vericiden laparoskopik teknikle karaciğer alınması
  • Çapraz böbrek nakli
  • Çapraz karaciğer nakli
  • Domino karaciğer nakli
 
Koç Üniversitesi Hastanesinde robotik böbrek nakli ameliyatları başladı.

Cerrahlarımız, dünyada çok az merkezde gerçekleştirilebilen robotik böbrek nakli işlemini, Koç Üniversitesi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nde uygulayabilecek tecrübeye sahiptir. Bu operasyonda, donörden alınan böbrek, göbek deliği çevresinde açılan 5 cm’lik küçük bir kesiden hastanın bedenine yerleştirilir. Sonraki tüm süreç da Vinci Xi robotik cerrahi sistemi ile gerçekleştirilir; Cerrahlar robotik kolun hareketlerini bilgisayarla kontrol ederek, küçük kesilerden beden içine ulaşan cerrahi enstrümanlar yoluyla böbrek nakil operasyonunu tamamlar.

Nakil Merkezimizde ekibimiz ameliyatları en yüksek başarıyla tamamlamak için yıllar içerisinde edindikleri laparoskopik, robotik ve böbrek nakli cerrahisindeki kolektif tecrübelerini birleştirerek robotik böbrek nakli ameliyatlarını hastalarımızın hizmetine sundular.

Kozmetik açıdan açık ameliyat tekniğinden daha üstün olmasının yanısıra robotik böbrek nakli sonrasında hastalar açık cerrahiye oranla çok daha az ağrı hisseder ve gündelik hayatlarına daha hızlı dönebilirler.

Robotik böbrek naklinin tüm avantajlarının yanında Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi, son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda minimal invaziv ameliyatların en güvenli şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla yüksek teknolojiye sahip donanım ve uygulamaları bir arada sunar.
 
Koç Üniversitesi Hastanesi, canlı donörlere tüm minimal invazif ameliyat seçeneklerini sunuyor.
 
Koç Üniversitesi Hastanesinin karaciğer nakil cerrahları, Türkiye'nin ilk tamamen laparoskopik canlı donör hepatektomi ameliyatını gerçekleştiriyor. Türkiye'de bu alandaki ilk örnek ve Koç Üniversitesi Hastanesi için bir dönüm noktası olan bu prosedür, dünyada az sayıda merkezde yapılabilmektedir. Bu prosedür dahilinde Organ Nakil Merkezimizdeki cerrahlar, vücut üzerinde açılan küçük kesiler aracılığıyla donörün karaciğerinden bir kamera ve küçük cerrahi aletler kullanarak aldıkları parçayı alıcıya nakil etmektedir.
 
Estetik açıdan da açık cerrahiye oranla daha iyi sonuçlar veren laparoskopik donör hepatektomi , hastane yatış sürecini kısaltır ve hastaların normal hayatlarına daha kısa sürede dönmesini sağlar.
 
Koç Üniversitesi Hastanesinin böbrek nakil cerrahları da, dönor nefrektomi ameliyatlarında 'da Vinci XI robotik cerrahi sistemini' kullanıyor. Cerrahlarımızın Avrupa'nın ve hatta belki de dünyanın en kapsamlı serisi olan 2000'in üzerindeki laparoskopik donör nefrektomi deneyimi, günlük klinik uygulamalarında bu yenilikçi cerrahi teknikle bir araya geliyor.